Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kanal İstanbul Projesine ilişkin son dakika açıklaması yaptı. Kurum, "Ülkemiz için olduğu kadar dünyamız için de önemli bir proje. İstanbul'un ÇED sürecinde sona yaklaştık" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyuna çılgın proje olarak duyurduğu ve çalışmalarına 2011 yılında başlanan Kanal İstanul projesinin son durumuyla ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Ülkemiz için olduğu kadar dünyamız için de önemli bir proje. Kanal İstanbul, Boğaziçi'ni koruma, kurtarma projesidir. Boğaz'ın özgürlük projesidir. İstanbul'un ÇED sürecinde sona yaklaştık" ifadelerini kullandı.
"KANAL İSTANBUL, BOĞAZİÇİ'Nİ KORUMA, KURTARMA PROJESİDİR"
Kanal İstanbul Projesi'yle ilgili ÇED sürecine de değinen Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, Kanal İstanbul'u, kıyı yapıları, yat limanları, konteyner limanları, lojistik merkezleriyle ülkemizin geleceği için son derece önemli bir proje olarak görüyoruz. Ülkemiz için olduğu kadar, dünya için de çok önemli bir proje olan Kanal İstanbul'un ÇED sürecinde sona yaklaştık. Projemizi, çevre hassasiyetini en üst düzeyde tutarak yürüttüğümüzü altını çizerek belirtmek isterim. Belediyelerle, akademisyenlerle, çevre uzmanlarıyla, kurum ve kuruluşlarla, kaymakamlıklarla ve STK'lerle görüşmeler yaptık."
"Kanal İstanbul, Boğaziçi'ni koruma, kurtarma projesidir. Boğaz'ın özgürlük projesidir." diyen Kurum, İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğinin su dengesini olumsuz etkilediğini söyledi.
7 YILDA TAMAMLANACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan son ÇED raporuna göre Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinden geçecek yaklaşık 45 km uzunluğunda ve 20.75 metre derinliğinde olan Kanal İstanbul projesinin maliyeti 75 milyar TL olarak hesaplandı. Kanalın yapımı ile birlikte Küçükçekmece Gölü'nü Marmara Denizi'nden ayıran köprü durumundaki kara parçası yaklaşık bir kilometre açılacak. Daha önce Marmara Denizi'ne yapılması planlanan 3 yapay takım adadan ve Sazlıdere Yat Limanı'ndan vazgeçildi. 7 yılda tamamlanması planlanan kanal için 4 yıl boyunca kazı yapılacak ve 1 milyar 155 milyon 668 bin metreküp hafriyat çıkacak.