coban49 @ msn.com

DEPREMDE ISPARTAKULE'de RİSK NEDİR.

Merhaba

İspartakule'deki sitelerin tamamı 1999 marmara depreminden sonra yapıldı.Bölgede 2007  yılında ilk olarak Emlakkonut-Fideltus-Öztaş tarafından Patara-Efes -Olimpos sitelerinin yapımına başlandı.Ayrıca aynı tarihte İhlas tarafından Bizimevler 1 sitesi,Garati Koza inşaat tarafından Koza 1 evlerinin inşaatına başlandı.Adı geçen bu 5 site de ilgili firmalar tarafından 2009 yılında hak sahiplerine teslimatları yapıldı.

Daha sonra Avrupa 1, Bizimevler 2, Ağaoğlu Mytown,Bizimevler3,Avrupa2,Biristanbul Evleri,Bizimevler4 siteleri yapılıp teslim edildi.Diğer siteler ise daha sonra yapılıp teslim edildi.Bölgede hali hazırda devam eden tek site ise Emlakkonut ve Torkam tarafından yapımı devam eden Ebruli evleridir.

Ispartakule bölgesinin bütün firmalar tarafından zemin etüdleri yapılmıştır.Avcılar ilçesine dahil olmakla beraber  ilçe ile farklı bir zemine sahiptir.Bölgenin zemini oldukça sert kireç taşında oluşmaktadır.Dolayısıyla Ispartakule bölgesinin zemini endişeye mahal bırakmayacak kadar sağlamdır.

Binalara gelince ;bölgede bulunan sitelerin çoğu radya temel-tünel kalıp sistemi ve deprem yönetmeliğine göre yapıldı.Kanaatimce bütün siteler 8 şiddetindeki depremlere dayanıklıdırlar.Çünkü benimde bölgede evim var ve bende bölgede oturuyorum.Birçok sitenin nasıl yapıldığını ve zeminlerini görmüş birisiyim. Bütün ıspartakule sakinleri rahat olsun, sadece devrilme riski olan eşyalarını sabitleyip; deprem anında uyulması gereken kurallara riayet etmeleri halinde,sorun yaşamayacaklarına inanıyorum.

Deprem olursa ne yapmalısınız

1.Sağa sola kontrolsüz koşmayın,panik yapmayın yanınızdakilere deprem uyarısında bulunun ve pencerelerden uzak durun.

2.Hemen güvenli bir bölge bulun(dayanıklı eşya yanı) çömelin ve başınızı  koruyacak şekide kapanın ve derin nefes alın,depremin bitmesini bekleyin.

3.Balkona merdivenlere koşmayın,asansörleri kesiinlikle kullanmayın.

4.Açık alandaysanız  bina,ağaç,direk ve duvar diplerinden uzak durun ve  güvenli alanlara gidin.

EKİN ÇOBAN