coban49 @ msn.com

                                               SİTE YÖNETİMLERİ TEK SUÇLU MU?

Her şeyi yönetimlerden beklemek doğru mu? Bir siteye  taşınıp aidat ödeyerek sınırsız imkanlara sahip olacağımızı sanıyoruz. Belki artık sokağımızı süpürmeyeceğiz  ama, kapımızın önünü çevremizi kirletme lüksümüz de yoktur. Geldiğimiz yere uymak yerine, kurallarımızı dikte ettirmemeliyiz.    Aslında   sitede oturanlar, birçok kuralı bildiği halde, bu kurallara uymak istemiyor. Çok ilginçtir, bu kurallara blok temsilcileri de uymuyor. İllaki her malikin başına bir görevli mi koymak gerekir. Gelin aşağıdaki sorulara beraberce cevap  verip ,kendimize de bir soru soralım; hiç mi  suçumuz yok?

  • 1-Sitede oturanlar; balkonlarını neden farklı renge boyarlar; bunun hem yasak hem de çirkin bir görüntü oluşturduğunu  ve değer kaybına yol açtığını bilmiyorlar mı?
  • 2-Sitede oturanlar; kapının önüne ayakkabı çocuk arabası bisiklet ...vb şeyleri bırakmanın yasak olduğunu ve diğer maliklere rahatsızlık verdiğini bilmiyorlar mı?
  • 3-Sitede oturanlar; yangın merdivenlerine servis merdivenine sığınaklara eşya bisiklet...vb şeylerin bırakmanın, hem yasak hem de diğer komşuları aşırı derecede rahatsız ettiğini bilmiyorlar mı?
  • 4-Sitede oturanlar; balkonlardan pencerelerden halı kilim silkelemenin  yasak olduğunu ve  diğer komşuları ciddi şekilde rahatsız ettiklerini bilmiyorlar mı?
  • 5-Sitede oturanlar çocuklarına, asansörlere ve ortak alanda bulunan demirbaşlara , oyun alanlarına zarar verilmeyeceğini öğretmeyi bilmiyorlar mı?
  • 6-Sitede oturanlar ; aidatlarını ödemediklerinde, aldıkları birçok hizmetin verilemez duruma geleceğini bilmiyorlar mı?
  • 7-Sitede oturanlar bir dairenin bir araçlık otopark hakkının olduğunu bildiği halde, 3-4 aracını park ederek, diğer sakinlerin haklarını gasp ettiklerini bilmiyorlar mı?
  • 8-Sitede oturanlar; yürüyüş yollarını kullanarak bir yerden bir yere gitmek yerine, rasgele çim alanları kullanıp  patikalar oluşturduğunu ve bunun gerek maddi, gerekse  görüntü bozukluğu oluşturduğunu görmüyorlar mı?
  • 9-Sitede oturanlar ;kendileri dışındaki akraba, arkadaş ...vb kişilerin sosyal tesisleri kullanamayacaklarını bilmiyorlar mı?
  • 10-Sitede oturanlar; ses ve gürültü yaparak, yüksek sesle müzik dinleyerek, diğer komşuların rahatsız olacağını bilmiyorlar mı?
  • 11-Sitede oturup hayvan besleyenler ,hayvanlarını ortak alanlarda tasmasız ve ağızlıksız dolaştırılmayacağını ve küçük çocuklara hayvanları teslim edilmiyeceğini,sesi ve pisliği ile diğer komşularını rahatsız etmeyeceklerini bilmiyorlar mı?
  • 12-Sitede oturanlar; havuzlara atlamanın ve duş alınmadan havuzlara girmenin yasak olduğunu bilmiyorlar mı?
  • 13-Sitede oturanlar; sadece kendisi faydalansın diye ,her aklına geleni yönetimlerden talep etmekle, diğer maliklerin haklarını hiçe saydıklarını bilmiyorlar mı?

Sonuç olarak: Gerek KMK’nu,  gerekse  Site Yönetim Planları, site yüklerini kaldıracak yeterliliğe sahip değildir.  Sitelerde oturanlar olarak bizler, işimize geldiği gibi davranıyor ve toplu yaşam kurallarını hiçe sayıyoruz. Sosyal tesisleri kullanırken beş yıldızlı otel hizmeti verilsin istiyoruz. Bu tür sitelere  gelip,  Avrupalı olacağımızı hayal ederken, giderek  daha çok  ortadoğulu oluyoruz. Siteden her daire alan kendini sitenin sahibi zannedip öyle davranmaya çalışıyor. Uyarıları dikkate almıyor, kural tanımıyor. Bazı sitelerde koridorlar panayır yeri gibi maşallah, insanlar   bütün fazla eşyalarını bu alanlara bırakıyorlar.  Bu durum koridorlarda  inanılmaz kötü bir görüntü oluşturuyor. Yasak olduğunu bildiğimiz halde, sığınaklara eşya bırakıyoruz. Eşyalar kaybolduğunda soluğu yönetimde alıyoruz. Bana ne  aidat ödüyorum  deyip, her şeyi talep etme hakkına sahip olduğumuzu  düşünüyoruz. Peki suçlu kim?

Bu sistem böyle  devam ederse, zaten var olan site sorunları  içinde çıkılamaz bir hal alacak ve toplu yaşam alanları, toplu işkenceye dönüşecektir. Hele hele içinde sosyal tesisleri olup da  10-15 yıl geçmiş sitelerdeki  deformasyon ve yenilenme zorunluluğu önemli bir mali sorun olarak ,malikleri ve yönetimleri beklemektedir. Bütün bu sorunları topyekun değerlendirmekte fayda vardır. Aslında yönetimler değişse de kuralların değişmemesi  gerekir. Kuralların esnetilmesi, içinde çıkılmaz sorunlar yumağının oluşmasına sebebiyet verir. Maalesef kuralları kişilere göre esneten yönetimlerin de kusurları vardır. Herkes kapısının önünü temiz tutarsa ve kendisinden başka insanların da orada yaşadığını hatırlayıp ona göre davranırsa, her şey daha  güzel olacaktır.  Sitelerde  yaşayanlar olarak; daha özverili, daha anlayışlı ve daha  hoşgörülü olmamız dileğiyle...!