coban49 @ msn.com

 HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK

Farkındamısınız, bugünlerde  sağlıktan başka bir şeyden bahsedemez olduk.  Malımız, mülkümüz, paramız yada gayrimenkullerimiz bizi korumuyor artık. Zengin , fakir, yaşlı , genç hepimiz eşit olduk ve aynı endişeyi taşıyoruz. Eskiden olsa, hemen güvenli yer arayışına girerdik  Artık  gidebileceğimiz hiçbir yerin, güvenli olmadığını  biliyoruz. Dışarı bile çıkmaktan korkuyoruz. Peki  bütün bunlardan hiç ders çıkardık mı?  

Bütün dünya insanlarını tehdit eden  koronavirüs, umarım herkese temiz olmayı öğretir .Bizler sadece şimdi değil , her zaman temiz olmalıyız .Temiz olmayı ,lütfen  sadece kişisel temizlik olarak algılamayalım. Evimizi, arabamızı, işlerimizi  temiz tutalım. Bahçemizi, sitemizi, sosyal alanlarımızı temiz tutalım. Piknik alanlarını, gölleri ,denizleri temiz tutalım. Okulumuzu, kreşimizi, sağlık ocağımızı, hastanemizi temiz tutalım. Yerlere çöp, izmarit....vb atmayalım. Yerlere kesinlikle tükürmeyelim. Denizlere , göllere,  akarsulara, atık madde ve plastik atmayalım. Çöplerimizi ayırt ederek düzenli toplayıp çöp kutularına bırakalım. Hayvanları, insanları , bütün canlıları  ve doğayı korumayı felsefe edinelim.  En önemlisi, bütün bunları çocuklarımıza da öğretelim ve uymalarını sağlayalım. Unutmayalım ki; ağaç yaşken eğilir. Ana okullar başta olmak üzere, bütün okullarda ,çevre ve temizlik konusunda eğitim verelim. Çünkü eğitim ailede, öğretim okulda verilir. İkisi de önemli ikisi de vazgeçilmezdir. Eğitim, eğitim ve eğitim…!!

Çevreye ve dünyaya saygılı olursak inanıyorum, o her zaman bize güzellikler sunmaya devam edecektir. Acilen birlikte önlem almalıyız. Atalarımız herkes evinin önünü süpürürse sokaklar temiz olur demişler.

Temiz bireyler  temiz aileleri, temiz aileler temiz toplumları, temiz toplumları temiz devletleri, temiz devletler de temiz bir dünyanın olmasını sağlayabilir. Sanırım başka da şansımız  yoktur.  Aksi yönde  devam edersek; şimdi olduğu gibi, sadece ektiklerimizi biçeriz. Yapılan tahribatlar, bugün korona, yarın başka bir tehlike olarak bize geri dönecektir. Bu bir başlangıç olsun, her şerde bir hayır vardır deyip;  acilen temiz bir dünyayı elbirliği ile inşaa etmeliyiz.  Ciddi bir savaş veriyoruz, umarım kazanırız. Kuşkusuz bu savaşın sonunda  çok ciddi tahribatlarla karşı karşıya kalacağız. Koronavirüs kontrol altına alınsa bile, hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacaktır...!! Her şeyin başı sağlık,herkese sağlıklı günler  diliyorum.

EKİN ÇOBAN