coban49 @ msn.com

FAİZ ETKİSİ Mİ !! DEPREM  KORKUSU MU !!

Ispartakule bölgesine talepler artarak devam ediyor. Aslında bu talebin iki tane gerçek nedeni vardır. Birinci neden  her  ne kadar kredi faizlerinin düşmesi  olarak gösteriliyorsa da,  aslında gerçek  tamamen farklıdır. Tespit ve gözlemlerim, aslında gerçek talebin deprem korkusundan kaynaklandığını gösteriyor.

Genel olarak İstanbul’un konut  mevcuduna baktığımızda, durumun ne kadar vahim olduğunu görebiliyoruz. Malesefki birçok konut miyadını doldurmuş, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Yerinde çözüm bulamayan vatandaşlar, yeni konut arayışına girmiştir. Otuz ila kırk sene önce yapılan konutların, riskli olduğunu artık herkes görmüş durumdadır. Bu yüzden, herkes başının çaresine bakmaya çalışmaktadır. Satın alma  imkanı olanlar, satın almak için konut bakarken, imkanı olamayanlar da, kiralık daire arayışına girmiş durumdadır. Bu arayışlar gerek satılık, gerekse kiralık fiyatlarına tavan yaptırmış durumdadır. Talepler artarak devam ederken, fiyatlar da hızla yükselmeye devam ediyor. Piyasadaki ekonomik verilerin  iyi olmadığı bir dönemde, konut fiyatların her gün ayrı bir rekor kırmasının tek nedeni, deprem korkusudur. Bu korku ve endişe, özellikle 2007 yılından sonra yapılan konutlara ,talebi arttırmış durumdadır. Önümüzdeki günlerde satılık ve kiralık fiyatları, yükselme eğilimini sürdürecektir.

Bu artışın  bir süre daha yukarı yönde hareketini sürdüreceğini , daha sonra durağanlaşıp  yatay seyrine gireceğini  düşünüyorum. Bir sonraki aşamada ise, insanların daha kısa katlı müstakil yapılara yöneleceğini öngörüyorum. Böyle bir talebin,  konut fiyatlarının stabil; arsa fiyatlarının ise artmasını sağlayacağını düşünüyorum. Zaten uzun zamandır durağan olan arsa piyasasının da oluşacak taleplerle, yeniden canlanacağını düşünüyorum. Bu sürecin  çok da uzun olmayacağını, önümüzdeki dönemde başlayabileceğini  tahmin ediyorum. Bu  platformda  hiçbir  beklenti içinde olmadan, bazen gözlem ve tespitlerimi sizlerle paylaşıyorum.  Doğru bilgilerle  sizlere faydalı olmayı arzu  ediyorum.  Herkesin güven içinde, deprem korkusu ve endişeden uzak, huzurlu bir yuva sahibi olması dileklerimle; selamlar.

EKİN ÇOBAN