CORONAVİRÜS VEBA GİBİ OLUR MU...?
Coronavirüs nedir nasıl bulaşır
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılmaya başlayan yeni Coronavirüs tüm dünyanın teyakkuza geçmesine yol açtı. 2019-nCoV olarak adlandırılan bu yeni Coronavirüsü, öksürük, boğaz ağrısı yanı sıra, yüksek ateş, kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, bitkinlik ve solunum yetmezliği yakınmaları ile kendisini gösteriyor.Temas yolu ile insandan insana bulaşıyor.
Coronavirüslerin (CoV), soğuk algınlığı ve geçmiş yıllarda ortaya çıkan Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ile Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesinin üyesidir. En tehlike özelliği ise sürekli şekil değiştirmesidir. Coronavirüsler deve, yarasa, kedi ve yılan gibi çok çeşitli hayvan türlerinde de bulunabilen virüslerdir. Hayvanlardan insanlara bulaşabilir ve insanlar arasında da bulaşma devam ediyor.
Veba salgınında ne olmuştu?
Büyük veba salgını, tarihte yaşanılmış birçok savaştan daha fazla can kaybına sebep olmuş bir felakettir. Etkisi o kadar büyüktü ki birkaç yılda 100 milyona yakın kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Veba salgını 1347-1351 yılları arasında Avrupa’da meydana gelmiştir. O zamanlar Avrupa’da yoğun nüfus artışı yaşanmış, bunun sonunda da kıtlık dönemine girilmiştir.
Veba, Çin ve Orta Asya’da başlamış buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Veba’nın Avrupa’ya ulaşması Asya’lı tacirenlerin Çin’den satın aldıkları vebalı kürkleri Avrupa’ya satması yoluyla bulaşmıştır. O sıralar Kırım Tatarları’nın reisi Canıbek, Ceneviz limanını kuşatmış ve kendi vebalı adamlarını mancınıkla şehrin içine fırlatıp hastalığı İtalyan’lara bulaştırmıştır. İtalyanlara bulaşan vebayla ilk karşılan şehirler Cenova, Messina ve Venedik olmuştur. Sonrasında Veba Salgını, 1348 yılında Paris’e kadar gelmiş 1349’da ise Londra’yı etkisi altına almış İskoçya ve İskandinavya’dan sonra da başlangıcı olan tatarların yurduna tekrar ulaşmıştır. Floransa’da 90.000’den 45.000’i, Fransa’da 125.000, İngiltere de 1.000.000 kişi ve Venedik’de ise nüfusun %75 ‘i veba salgınından ölmüştür. Suriye, Lübnan, Mısır, Hatay, Mekke, Yemen ve daha birçok şehir, toplamda tüm dünyanın büyük bir kısmı veba hastalığından yaşamını kaybetmiştir.
Peki ne yapmamız lazım
Sağlık bakanlığımız bu konuda ciddi önlemler almakta, ve süreci çok iyi takip etmektedir. Bu yüzden durumumuz bir çok ülkeden oldukça iyidir. Bu aşamada yetkililerin uyarılarını dikkate almanın önemli olduğunu düşünüyorum. Okullar tatil edildi, toplantılar iptal edildi, Cemaat ile kılınan namazlara bir süreliğine ara verildi. Birçok yurtdışı uçuşları askıya alındı. Eğlence yerleri, cafeler, kraathane’lerin bir süreliğine kapalı olması kararlaştırıldı. Yani devletimiz gerekli önlem ve tedbirleri hızla almaya devam ediyor. Bizler de panik yapmadan önlemlerimizi almalıyız. Bireysel temizliğimize ve beslenmemize daha fazla özen göstermeliyiz. Mümkün olduğu kadar kalabalık ortamlardan kaçınmak, hasta kişilerle görüşmemek, kimseyle tokalaşmamak gerekir. Zorunlu olmadıkça toplu taşıma araçlarını kullanmayalım. Bölgemizde bulunan siteler önlem olarak, ortak alanlarda dezenfekte çalışmalarına başlayıp, sosyal tesisleri de bir süreliğine kapattılar. Sonuç olarak biz tedbirlerimizi alalım, yetkililerden yapılacak açıklamaları bekleyelim. Umarım daha da etkili ve sıkıntılı tedbirler alınmadan, bu süreci atlatmış oluruz. Gerçekten ciddi sınavdan geçiyoruz. Umarım en kısa sürede Ülkemiz ve Dünya bu sıkıntıdan kurtulur ve rahat bir nefes almış oluruz. İşin uzaması hiç kimse için beklenen bir netice değildir. Allah kısa sürede hepimize sağlıklı günler nasip etsin. Siz siz olun kendinize dikkat edin, korona’ya sakın yakalanmayın.
Ekin Çoban